Federatie van Belgische Watersportbedrijven Watersporter Nieuws Schengen grensformaliteiten voor de pleziervaart
Inschrijven Nieuwsbrief
Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf u dan hieronder in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol handige tips en weetjes.
E-mailadres:*
Firmanaam:*
Voornaam:*
Naam:*

Leden loginSchengen grensformaliteiten voor de pleziervaart PDF Afdrukken E-mail
maandag, 29 mei 2017 12:17

SPN_Oostende_WEB2De Scheepvaartpolitie gaat nauwkeuriger toezien op de bemanning van jachten die van en naar niet-Schengen-landen varen. 

De bemanning van jachten die naar Engeland of Ierland varen vanuit een Belgische haven moeten zich melden met hun identiteitspapieren bij de SPN-doorlaatpost. Dit gebeurt voor het vertrek of onmiddellijk bij aankomst. 

Alle jachthavens gelegen aan de Belgische kust zijn erkend als Schengendoorlaatpost.

  Schengen_map

Intra Schengenverkeer (Nederland, Frankrijk, Duitsland …)

Voor het intra-Schengenverkeer is er geen meldingsplicht en zijn geen verdere formaliteiten vereist voor de pleziervaarder. Aankomst- of vertrekcontrole door de Scheepvaartpolitie blijft altijd mogelijk in het kader van verscherpte grenscontrole.

Extra Schengenverkeer (Groot-Brittannië …) 

De pleziervaart komend van een derde land (de zg. extra Schengenlanden) moet een haven binnenlopen die als grensdoorlaatpost is aangemerkt: Antwerpen, Oostende, Zeebrugge, Nieuwpoort, Gent, Blankenberge en dit tijdens de  openingstijden van  de grensdoorlaatpost, Volgens de voorschriften vervat in het Bericht aan Zeevarenden 1/46 moet de pleziervaarder zich, bij aankomst of voor vertrek, onverwijld melden  bij  de  grensdoorlaatpost  van de met maritieme grenscontrole belaste overheid, met name de Scheepvaartpolitie en een document  overhandigen waarop alle technische gegevens van het schip en de namen van alle opvarenden zijn vermeld.

Het formulier kunt u hier downloaden.

Download the Schengenform in English here

Aanmelden voor vertrek en na aankomst

In de praktijk komt het erop neer dat, met het oog op een klantgerichte dienstverlening, bij vooraanmelding (voldoende tijd voor aankomst of afvaart) door de schipper een afspraak gemaakt kan worden om bij een extra- Schengenreis, vaartuig en opvarenden op de ligplaats te laten controleren door een grenscontroleploeg van de scheepvaartpolitie. In de gevallen dat geen ploeg beschikbaar is blijft het aanmelden op de grenscontrolepost verplicht.

De uit een derde land komende pleziervaart kan buiten de gestelde openingstijden een als grensdoorlaatpost aangemerkte haven binnenlopen doch enkel met de uitdrukkelijke voorafgaande toestemming van de Scheepvaartpolitie.

Uitzonderingen

SPN_Oostende_web

In bijzondere omstandigheden of in gevallen van overmacht kan een pleziervaarder, komende van een derde land, uitzonderlijk een haven binnenlopen die niet erkend is als Schengen grensdoorlaatpost. In die gevallen moet hij daar de havenautoriteiten (havenkapitein of de verantwoordelijken van de jachtclub) van in kennis stellen.

De havenautoriteiten verwittigen dan de dichtstbijzijnde grensdoorlaatpost. Bij afwezigheid of onbereikbaarheid van de voormelde havenautoriteiten moet de pleziervaarder zelf contact nemen met de dichtstbijzijnde grensdoorlaatpost bij aankomst.

Paspoort- en visumplichtigen

Indien België het eerste (of bij vertrek het laatste) Schengenland is dat aangedaan wordt moeten zij zich aanbieden met hun reisdocumenten op het kantoor van de scheepvaartpolitie voor afstempeling van hun reisdocumenten of moeten deze aan boord (bij vooraf gemaakte afspraak) worden afgestempeld door de grenscontroleploeg.spn_pleziervaart-WEBEXTRA-SCHENGEN VERKEER

  • Steeds melding bij vertrek en/of aankomst aan de scheepvaartpolitie.

  • Controleformulier kan vooraf overgemaakt worden

  • MAAR: Controle aan boord (indien vooraf afgesproken) of aanmelden op de grenscontrolepost met identiteitsdocument blijft verplicht. 

  • De controleformulieren kunnen voor aankomst of vertrek rechtstreeks door de pleziervaarder of via de havenmeester (secretariaat van de club) overgemaakt worden aan de grensdoorlaatposten zoals hieronder vermeld:

  • Opgelet! Ook indien de controleformulieren vooraf worden overgemaakt blijft fysieke controle aan boord of op de grensdoorlaatpost verplicht.


Coördinaten grensdoorlaatposten SPN

Antwerpen

SPN Antwerpen; Kruisschans; Kauwenstein 8, 2040 Antwerpen - open: 24/7

Tel: +32 (0)3 235 460 730   -   E-mail : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


Gent

SPN Gent; Langerbruggestraat 116; havennr. 1110A; 9000 Gent – open 24/7

Tel: +32 (0)92 555 140   -   E-mail : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


Oostende

SPN Oostende; Natiënkaai 5; 8400 Oostende (bedient Nieuwpoort buiten de openingsuren) open: 24/7

Tel : +32 (0)59 561 530   -   E-mail : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


Zeebrugge

SPN Zeebrugge; Veerbootstraat 1; 8380 Zeebrugge  (bedient Blankenberge buiten de openingsuren) open: 24/7

Tel : +32(0)50 556 040

E-mail : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


Nieuwpoort

SPN Nieuwpoort; Watersportlaan 13; 8620 Nieuwpoort - (Piramide)  (via Oostende buiten de openingsuren) open: 07-19

Tel : +32(0)58 224 030

E-mail : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


Blankenberge

Kustlaan 118; 8380 Zeebrugge, (via Zeebrugge buiten de openingsuren)

Tel: +32(0)50 556 040   -   E-mail : Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


Maritiem Informatiekruispunt 24/7

Indien de bovenstaande contactpunten niet bereikbaar zijn, contacteer de centrale:

SPN MIK; Graaf Jansdijk 1; 8380 Zeebrugge

Tel : +32 (0)50 368 103   -   E-mail :  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft JavaScript nodig om het te kunnen zien.


 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner