Federatie van Belgische Watersportbedrijven Watersporter Nieuws Jeugd en Marina Forum - NIBS
Inschrijven Nieuwsbrief
Wenst u op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes, schrijf u dan hieronder in en ontvang onze nieuwsbrief boordevol handige tips en weetjes.
E-mailadres:*
Firmanaam:*
Voornaam:*
Naam:*

Leden loginJeugd en Marina Forum - NIBS PDF Afdrukken E-mail
maandag, 24 juli 2017 06:19

Youth_Regatta_NieuwpoortWEBHoe betrekken we jongeren bij de watersport? 


Jachthavens kampen met een vergrijzing en verliezen aan dynamisme. Dat is nefast voor de sector. Er zijn diverse initiatieven genomen door federaties om jongeren in de leeftijdsvork van 18 tot 35 jaar terug naar de jachthavens te halen. Een belangrijk punt is echter om te bekijken waarom die groep de sport verlaat, want de zeilscholen laten weten dat ze vol zitten.
  • Heeft het een financiële reden? 
  • Is er geen duidelijk traject tussen de opleiding in de eenheidsklassen (open boten) en het varen op open water, de yachting (kajuitboten). 
  • Is het aanbod van vrijetijdsactiviteiten te divers of zijn er andere projecten die interessanter zijn? 
  • Is het leven in de clubs niet aantrekkelijk genoeg voor jongeren? 
VVW_Nieuwpoort_Cherry-EP-WEB

Geef jeugd meer plaats in jachthavens


Het mag niet zo moeilijk zijn voor jachthavens om de kloof tussen het gebrek aan bemanning bij jachteigenaren en de vraag om meer ervaring op te doen op grotere jachten bij jongeren te kunnen overbruggen.  

Toch bereikt de vraag naar bemanning niet altijd de grote groep van jongere zeilers. Jachthavens worden steeds beter beveiligd, maar worden ook minder toegankelijk.  Een spontaan contact tussen kandidaat bemanningsleden en schippers wordt alsmaar lastiger. 


Met een vlottere instap en doorstroming van jonge bemanning gaat ook de interesse in de professionele kant van de watersportbedrijvigheid groeien. Het trekt de overweging om hier een vak van te maken. Het is de mengeling van een bijzondere lifestyle en dito vaardigheden.  De professionele sector kan hier ook een grote verandering in brengen. En het is dringend nodig. 

VVW-Nieuwpoort, is de host-partner van de Nieuwpoort International Boat Show (www.nibs.be) 20 ~ 22 oktober 2017, de grootste in water boat show van België.

Alle Trans Europe Marina’s zijn uitgenodigd om op 20 oktober op de NIBS voor het Jeugd en Marina forum

Het symposium waar over jeugdwerking kan nagedacht worden en ideeën uitgewisseld. Hoe kunnen we samenwerken om de werking te verjongen en de zaken te bestendigen? Hoe kunnen de jachthavens zich aanpassen? Wat gebeurt er in de wereld? 

De verandering ligt voor de boeg.

MPZ_kids-WEB
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner